Xiomara Abello

Guitarrista, compositora, filòloga i cantant de Castelló, afincada a Barcelona. Graduada pel Conservatori Superior de Música de València en l’especialitat de Guitarra Jazz i formada en Guitarra Clàssica. 

Ha treballat amb tot un ventall de projectes des del jazz, la música tradicional llatinoamericana, les arts escèniques, o la cançó d’autor, amb noms com ara Xavi Sarrià o La Ravalera. 

A banda de passar per escenaris com el Barnasants, el Feslloc, La Mar de Cultures, les Nits al Claustre o el festival Sete Sois Sete Luas entre molts altres, en 2019 reb la nominació a millor àlbum de l’any pels Premis Tresdeu, i una de les seues composicions, Pena, aigua, aire, va ser guardonada dintre del Petit Festival de Benicarló, i al «Certàmen de Joves Cantautors Ciutat de Xàtiva».

Després del seu treball discogràfic Entre teles (Ànima Records, 2019), Xiomara Abello ens presenta Flor de Xicoiaun conjunt de composicions musicals forjades durant quatre mesos de viatge per llatinoamèrica. Un treball transatlàntic amb col.laboracions de tot un seguit d’artistes d’Argentina, Veneçuela, Colòmbia, Mèxic i el País Valencià, on la música, la paraula i la vivència entren en diàleg per obrir les portes a unes mirades i cultures que no podran més que enriquir la pròpia.